Usein kysyttyä

Miksi patteri on vain osittain lämmin tai haalea?
Miksi autopaikan sähkötolppa ei toimi?
Lamppu on palanut, kuka vaihtaa?
Postiluukusta vetää
Hana tai wc vuotaa

Ohjeita asukkaalle

Ilmanvaihto
Lämmitys
Sähkölaitteet
Paloturvallisuus
Parvekkeet

 

Vastuunjakotalukko

Vastuunjakotaulukko kertoo mitkä asiat kuuluvat taloyhtiön ja mitkä asukkaan vastuulle. Mikäli sinulla ei ole itselläsi taulukkoa, tiedustele sitä isännöitsijältäsi. 

Hyödyllisiä linkkejä:

Lampunvalintakone 
 

Miksi patteri on vain osittain lämmin tai haalea?

Vaikka patterin pinta ei olisi kauttaaltaan tasaisen lämmin, patteri todennäköisesti toimii aivan oikein. Luovuttaessaan lämpöä patteri jäähtyy alaosastaan. Patteritermostaatti säätelee patterin toimintaa mittaamalla huoneiston lämpötilaa. Huoneiston lämpötila tulee olla 20-22°C. 

Miksi autopaikan sähkötolppa ei toimi?

Tarkista tolpassa oleva sulake ja mahdollinen vikavirtasuoja. Tarkista myös, että ajastinkello on oikeassa ajassa ja auton lämmitysjohto on ehjä.

Lamppu on palanut, kuka vaihtaa?

Kaikkien huoneistossa olevien lamppujen vaihdot hoitaa asukas, riippumatta valaisintyypistä sekä siitä, onko asukas vuokralainen vai osakas. Varmista ennen lampun vaihtoa sulaketaulusta ettei sulkake ole palanut tai vikavirtasuoja lauennut. Loisteputkivalaisimen putkea vaihdettaessa on vaihdettava myös sytytin.

Himmenninkatkaisin ei toimi

Huom! Varmista ennen sulakkeen vaihtoa että sulake on jännitteetön. Tarkista himmenninkytkimen kannen alla oleva lasisulake. Ennen sulakkeen vaihtoa varmista sulakkeen tyyppi. Mikäli tarvitset apua vaihdossa, voit tilata asentajan vaihtoa suorittamaan.

Postiluukusta vetää

Tarkista ensin, että korvausilmaventtiilit ovat auki ja suodattimet ovat puhtaat. Tarvittaessa puhdista ohjeiden mukaan tai vaihda suodatin.

Hana tai wc vuotaa

Ota yhteyttä huoltoomme.

 

Ohjeita asukkaalle

Ilmanvaihto

Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston hoito- ja käyttöohjeita.

Käytä ilmanvaihtoa riittävällä teholla ruuanlaiton aikana. Keittiön ikkunat ja parvekeovi on pidettävä ruuanlaiton ajan suljettuna, muuten käryt leviävät huonetiloihin. Keittiön viereisen huoneen ikkuna voidaan pitää auki korvausilman saamiseksi.

Puhdista korvaus- ja poistoilmaventtiilit säännöllisesti. Poistoilmaventtiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa.

Tiivisteitä tai säätöjä ei saa vioittaa tai muuttaa. Ilmanvaihtoventtiiliä ei saa tukkia. Muista säännöllisesti 
puhdistaa myös liesikuvun rasvasuodatin.

Käytä ilmanvaihdon käsiohjausta niin, että ilmavirta on kulloinkin riittävä, muttei liiallinen.

Tuuleta nopeasti ristivedolla.

Lämmitys

Hanki huonelämpömittari ja seuraa huonelämpötiloja. Ilmoita liian korkeasta tai liian matalasta lämpötilasta. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20-22°C.

Ilmoita heti patterin vesivuodosta.

Leudoilla säillä patterin pitääkin olla viileä. Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.

Huonekaluja, verhoja tai vastaavia ei tule sijoittaa patterin eteen.

Loriseva ääni patterista kertoo, että se täytyy ilmata. Vahinkojen välttämiseksi suositellaan, että huoltomies tekee patterien ilmaukset.

Sähkölaitteet

Poista välittömästi käytöstä vialliset sähkölaitteet. Myös asunnon pistorasioiden, kytkimien ja näkyvien kaapeleiden tulee olla ehjiä. Korjauta viat ammattimaisella sähkömiehellä heti.

Hanki itsellesi varasulakkeita ja opettele vaihtamaan sulake.

Sähkökatkoksen varalta asunnossa tulisi olla taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja.

Asukas voi itse vaihtaa valaisimen lamput ja särkyneet sulakkeet. Varsinaisten sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista toimintaa ja vaatii ammattipätevyyden.

Valaisimen saa kytkeä itse katossa olevaan valaisinliittimeen ("sokeripalaan") tai pistotulppaan. Katkaise virta ryhmä- tai mittaritaulun pääkytkimestä ennen vaihtoa. Älä jätä valaisinta riippumaan pelkkien liitinten varaan, vaan ripusta valaisin kattokoukkuun.

Älä koske kiinteisiin asennuksiin. Vain pistorasioiden ja kytkinten peitekansien irrotus ja kiinnitys on sallittua esimerkiksi tapetoinnin tai maalauksen ajaksi. Työ on tehtävä jännitteettömänä. Varmista jakorasioiden liitinten jännitteettömyys hyväksytyllä jännitteen koettimella.

Vältä sähkölaitteiden käyttöä tilanteissa, joissa on runsaasti vettä lähistöllä.

Paloturvallisuus

Palovaroittimet ovat pakollisia kaikissa asuinhuoneistoissa, yksi kappale 60 neliömetriä kohti. Paristojen vaihto ja varoittimen kunnossapito ovat asukkaan vastuulla. Paristo on syytä vaihtaa vuosittain tai viimeistään varoittimen antaessa merkkiäänen.

Älä poista varoitinta käytöstä. Vaihda paristo vuosittain tai kun varoitin antaa merkin.

Hanki kotiisi tarvittavat turvavarusteet (sammutuspeite, palosammutin) ja opettele niiden käyttö. Pidä sammutusvälineet helposti saatavilla.

Tulipalon syttyessä käytä sammutuspeitettä tai sammutinta.

Jos sähkölaite syttyy, irrota pistotulppa pistorasiasta tai katkaise virta pääkytkimestä. Vettä voi käyttää sähkölaitteen sammuttamiseen, jos ensin katkaisee virran

Jos rasva syttyy ruoanlaiton yhteydessä, tukahduta palo sammutuspeitteellä tai esimerkiksi kattilan kannella. Älä yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä.

Mikäli et voi sammuttaa paloa, poistu palavasta asunnosta ja auta muita poistumaan. Sulje palavan huoneen ovet ja ikkunat.

Soita 112 ja opasta palokunta paikalle. Toimi ohjeiden mukaan.

Parvekkeet

Suojaa parvekerakenteita kosteusvaurioilta pitämällä vedenpoistoreitit avoimina. Lakaise lumi ja sohjo pois parvekkeen lattialta.

Tarkkaile parvekkeen lattian pintarakenteen kuntoa ja ilmoita vaurioista.